11.12.10

Lussekatts bak med mina barnbarn

Var i Stockholm och hälsade på Carolina och mina kära barnbarn till 1a advent.

Ja jag vet det är ett tag sedan men min tid räcker inte till för tillfället.
Passade också på att besöka Mozambiques Ambassad för att få ett visum.
Det är snart dax att åka dit, oj vad det ska bli härligt med sol och värme.
Och då blir det tid för många bloggar.
Men ett mycket bra recept på saffransbröd kommer här. Det är några dagar kvar till
Lucia och då måste man ha lite Lussekatter eller hur.

SAFFRANSBRÖD

50 g jäst, 175 g smör, 3 dl mjölk, 2 dl kesella, 2 paket saffran. 1/2 tsk salt,
2 dl socker, 2 ägg och ca 1 1/2 - 1 l vetemjöl

Smält smöret och blanda i mjölk och kesellan ( inte varmare än 37 grader )
Smula ner jästen i en degbunke, slå på mjölkblandningen och rör om. Tillsätt salt, socker,ägg, saffran
och vetemjöl. Men var försiktig med mjölet degen ska vara lite lös och kladdig.
Låt jäsa under bakduk i 30 -40 minuter.
Knåda degen med lite mjöl till den blir smidig och formbar.
Baka ut lussekatter och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
Pensla med ägg och garnera med russin.
Baka i 225 grader i 5 - 10 minuter

Gott med lite varm glögg

Inga kommentarer: